lauantai 18. kesäkuuta 2011

Applikointi - kuva netistä

Itse piirrettyjen kuvien applikointi on siitä mukavaa että ei ole ihan niin justiinsa jos lopputulos näyttää erilaiselta kuin lähtökohta - kunhan se vaan näyttää hyvältä! :) Valmiin kuvan kopiointi sen sijaan on hankalampaa. Jos kyseessä on tunnettu hahmo niin olisi tietenkin suotavaa että lopputulos olisi melko tarkka kopio alkuperäisestä kuvasta, silmät ja korvat oikeilla kohdilla tms... Törmäsin ongelmaan Superhessua tehdessäni, ja jouduin tarkentamaan työskentelytapaani (applikointi - helppo tapa), jotta saan kuvan kopioitua helposti ja niin, että kaikki on varmasti kohdallaan. Ja näppärä tekniikka siitä kehittyikin, tällä ohjeella onnistuu kuka tahansa! :)

Ensimmäinen ongelma on tietenkin skaalata kuva oikeaan kokoon ja kopioida se kaavaksi. Tulostamisen sijaan koin helpoimmaksi vain skaalata kuva kannettavan näytöllä ja piirtää suoraan näytöltä. Skaalauksessa voi käyttää apuna haluttuun kuvakokoon leikattua kaavamuovia. Ei haittaa jos haluttu kuva on suurempi kuin näyttö, tai jos resoluutio on pienempi, näyttöä saa skrollattua eikä kuvan pikselöityminen suurentaessa haittaa mitään.


Sitten vaan laitetaan kaavamuovi näytön päälle ja piirretään kuva tussilla muoville.


Käännetään kuva nurinpäin vaaleaa taustaa vasten ja laitetaan päälle paperillinen liimaharso, paperipuoli päälle. Paperiin piirretään osat, jotka ryhmitellään väreittäin. Saumakohdissa alle jäävään palaan lisätään parin millin saumavara. Paperi kannattaa pitää koko ajan samaan suuntaan, jotta lopullisessa työssä kankaan suunta pysyisi myös yhtenäisenä.Leikataan värit erilleen ja silitetään kukin omalle kankaalleen. Tässä vaiheessa tarkistetaan kankaan suunta, jos halutaan esim velourin karvat alaspäin.


Asetellaan kaava oikeinpäin haluttuun kohtaan paidan valmiiksi leikattuun etukappaleeseen (tai mihin ikinä applikointi halutaankaan tehdä). Laitetaan yläpäästä nuppineuloilla kiinni.


Palasten leikkaaminen ja paikoilleen asettelu (muista poistaa liimaharson paperi) aloitetaan alimmasta kerroksesta. Kerros kerrallaan laitetaan kaavan avulla paikalleen, käännetään kaava syrjään ja palat silitetään kiinni. Kiinnitys tehdään kerroksittain siksi, että useampi velourkerros päällekkäin tuppaa lähtemään liikenteeseen silittäessä, paksu kangas kun hidastaa lämmön siirtymistä alakerroksiin ja velourin karvojen päällä kerrokset "luistelevat" helposti pois paikoiltaan. Kaavan avulla onnistuu myös kapeampien pitkien suikaleiden, jotka eivät leikattuna pidä muotoaan, saaminen oikeaan asentoon. :)


Kaavamuovi poistetaan ja laitetaan talteen siltä varalta että halutaan joskus tehdä sama kuva toistamiseen.


Lisätään reilunkokoinen tukikangas nuppineuloilla takapuolelle ja ommellaan palat kiinni. Kannattaa ommella samassa järjestyksessä missä palat on silitetty kiinni, saumojen risteyskohdista tulee näin siistimmät vaikka lankoja joutuisikin vaihtamaan hiukan useammin. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää myös lankojen päättelyyn: sauman alussa pieni peruutus riittää, lopussa ei. Jos loppupään päälle ei tule toisen kappaleen saumaa, langat kannattaa vetää nurjalle puolelle ja solmia, muuten ne lähtevät pesujen myötä jossain vaiheessa purkumaan ja ongelma on vaikea korjata jälkikäteen.


Lopuksi palautetaan mieliin vielä tekijänoikeudet: kuvia saa kopioida omaan käyttöön ja ystäville lahjaksi, mutta myyntiin ei.

Ompelemisen iloa kaikille! :)

4 kommenttia:

  1. Kannattaa kokeilla, ei ole vaikeeta! :) Paitsi jos on tosi pikkuisia yksityiskohtia, niiden tikkaaminen on melko veemäistä... :P

    VastaaPoista
  2. Onpa kivat ohjeet ja hienosti onnistunut kuva! Itse olen aloitteleva ompelijaharrastelija ja kiinnostunut myös applikoinnista. Vielä en ole rohjennut kun vaikuttaa vaikealta. Joku päivä;)!

    VastaaPoista